KunstClash på Det Kongelige Teater

Fotograf Kristian Als

Musikerne Benjamin Koppel og Jesper Mechlenburg vælter Det Kongelige Teater med en kalejdoskopisk nytårsfest med nogle af landets største musikere, sangere, ordmagere, skuespillere, dansere og tænkere – halvanden times vanvid i verdensklasse.

Komponisterne Jesper Mechlenburg og Benjamin Koppel er hver især kendt fra musikkens verden, både til film, teater og live. I januar og februar 2013 presser de sig ind på en af landets store scener med tre musikalske forestillinger under navnet KunstClash. Missionen er at vække og aktivere publikum med tankevækkende underholdning og sprudlende kunst med stort K.Tilbagevendende musikalsk vanvids-nytårsmatiné
KunstClash bliver en tilbagevendende nytårsmatiné – i 2013 under overskriften ’Place de la Nation’: danskernes nationalfølelse og forhold til vores nation. Her udfordrer den verdensberømte flamencodanserinde Selene Muñoz den danske breakdancer Josephine Raahauge til en pasodoble, og begge optræder i en nykoreograferet pas de trois med solodanser fra Den Kongelige Ballet, Gudrun Bojesen. Musikken bliver en sats for strygekvartet komponeret og fremført af Anders Koppel og strygekvartet.

Rapperen Per Vers synger duet med operasopran og solist ved Den Kongelige Opera Inger Dam-Jensen. Souldronningen Marie Carmen Koppel, forfatterinden Suzanne Brøgger og forfatter og musiker Kristian Leth fremfører musik med tekster af digterne Christel Wiinblad, Dy Plambeck, Iselin C. Hermann, Martin Glaz Serup og Henrik Nordbrandt. Forfatter Lone Hørslev fremfører egne tekster om nationen.

Poetry slammeren Thorkil Jacobsen er forestillingens troubadour, der gennem halvanden time både kommer med egne indslag og kæder forestillingen sammen – han poetry slammer om nationens tilstand og danskernes nationalfølelse.

Publikum får ikke lov at gemme sig i salen – de skal nemlig bidrage med stikord til rapperen Per Vers og dj’en DJ Noize, der ud fra stikordene skaber en rap om danskhed. Publikums bidrag videoptages og samples af DJ Noize, og de vil kører på storskærm over publikums hoveder.

 

Fra D.A.D til Bazaar

Koppel (saxofoner) og Mechlenburg (trommer/bas) styrer slagets gang og forestillingens hovedensemble, som i øvrigt består af DJ Noize (grammofon), rockguitarist Jacob Binzer (D.A.D), hammondorgelspiller Anders Koppel (Savage Rose/Bazaar) og den Grammy-nominerede percussionist Tupac Mantilla fra Columbia. Hovedensemblet bakkes op af en strygekvartet bestående af 1. solocellist ved DR Symfoniorkestret Henrik Dam Thomsen, violinisterne Anne Søe Hansen og Inkeri Vänskä samt Ida Speyer Grøn på bratsch.

 

Fuck holdningsløs stand up, ja til dannelse

Koppel og Mechlenburg har længe haft et godt, men omstyrtende øje til nationalscenen Det Kongelige Teater, herunder Skuespilhuset i København – de vil vælte scenen, udfordre den og give publikum ansvar, og vise hvor stor en fest, man kan lave uden at forfalde til middelmådig underholdning.
”Vores ambition er at underholde med det modsatte af stand up. Vores publikum kommer ikke til at høre om øl og fisse, de får mulighed for at byde ind og tage stilling til et emne, der vedkommer os alle, og opleve mellemmenneskelig udveksling og dannelse gennem kunst på højeste internationale niveau”, fortæller idémændene og komponisterne Koppel og Mechlenburg.

”Forestillingen er vores bidrag til et opgør med tidens åndløshed og holdningsløsheden i underholdning. For alt er ikke lige godt, og al kultur og underholdning har ikke lige meget værdi. Man taler altid om at smag og behag er forskelligt fra person til person, og at det ikke kan diskuteres. Men det kan godt diskuteres, og det skal det. Med KunstClash introducerer vi en ny type underholdning, der igen sætter lys på ægte kulturelle værdier.”

 

Medvirkende:

Benjamin Koppel (saxofoner)
Jesper Mechlenburg (trommer/bas)
DJ Noize (grammofon)
Jacob Binzer (guitar)
Anders Koppel (hammondorgel)
Tupac Mantilla (perc.)
Henrik Dam Thomsen (cello)
Anne Søe Hansen (violin)
Inkeri Vänskä (violin)
Ida Speyer Grøn (bratsch)
Selene Muñoz (flamencodans)
Josephine Raahauge (breakdance)
Gudrun Bojesen (ballet)
Per Vers (rap)
Suzanne Brøgger (vokal)
Inger Dam-Jensen (vokal)
Marie Carmen Koppel (vokal)
Coco Hastrup Karshøj (vokal)
Lone Hørslev (recitation)
Thorkil Jacobsen (poetry slam)

M.fl.

 

Scene: Skuespilhuset Store Scene
Titel: KunstClash
Kunstart: Koncert 
Varighed: 1 time og 40 minutter
Pris: 375 kr.
Spilledatoer: 27/01, 03/02, 10/02

Køb billetter