Valby Summer Jazz twistede jazzen

Valby Summer Jazz, sub-festivalen til moderfestivalen Copenhagen Jazz Festival, melder om glade gæster, der har taget godt imod Benjamin Koppels vision om at twiste jazzen i nye genremøder med danske og internationale artister.

Det er Benjamin Koppels varemærke at præsentere store jazznavne i nye konstellationer, ofte i mødet med andre genrer. I år på Valby Summer Jazz clashede den moderne jazz med klassisk kammermusik, modernistisk kor, bigband, electronica og pop.

Festivalen bredte sig geografisk og var ligeligt fordelt på Betty Nansen Teatret, Frederiksberg med ni koncerter og i Prøvehallen, Valby med 10 koncerter. Desuden blev festivalen skudt i gang weekenden før den officielle festivalstart med syv gratis koncerter i Spinderiet Shoppingcenter, Valby. I alt blev der spillet 26 koncerter.

Lille sub-festival med klar kunstnerisk profil
Valby Summer Jazz konkurrerer ikke på størrelse med moderfestivalen Copenhagen Jazz Festival, men har i stedet en særlig kunstnerisk profil: dels international jazz i unikke settings i intime rammer og til lave priser, dels genremøder, hvor jazzen mødes og brydes med andre musikgenrer.

Den kunstneriske profil udtrykker Benjamin Koppels mission om at ramme nye publikumsgrupper med jazzen, som jo tilhører en klar nichegenre, og at give jazzelskere nye unikke musikalske oplevelser i en koppelsk’ setting. For i hans univers er der ikke brug for afgrænsede musikgenrer, men kun for god musik. Benjamin er meget glad for, at publikum har taget så godt imod den vision, og meget taknemmelig over de mange musikere, herunder mange store internationale navne, som på fjerde år støtter op om festivalen og dens særlige profil.

I år kom bl.a. Joe Lovano (USA), der præsenterede sin mezzosopransaxofon no. 002 i mødet med Benjamin Koppels no. 001. John Blake Jr. kom for at opføre sit gospelkorværk “Motherless Child” i mødet med Anders Koppels modernistiske korværk “Gemmer hvert et ord” og koret Ars Nova Copenhagen. Et lignende genremøde foregik mellem Marilyn Mazur Kvartet og Tritonus Koret.

Trompetisten Markus Stockhausen (DE) sprængte rammerne mellem jazz, klassisk og electronica, og klassisk koncertpianist Katrine Gislinge mødte Benjamin Koppels jazzsaxofon og DJ Noize’s computer, pladespiller og storskærm. Også jazzpianisten Jacob Anderskov hentede inspiration i en andens musikalske sfære i mødet med en klassisk strygekvartet.

Pianisten Kenny Werner (USA), bassisten Palle Danielsson (Sverige) og trommeslageren Audun Kleive (Norge) og bassisten Scott Colley (USA) bragte lyden fra Blue Note Jazz Club i New Yorks jazzscene til København, og de amerikanske jazzlegender tilbage fra Blue Note Record’s guldalder – Billy Harper, Eddie Henderson, David Weiss, George Cables, Cecil McBee og Billy Hart – buldrede og blæste liv i publikum med deres old school bebop.

Og croonerne og idolerne Erann DD, Maria Montell, Bobo Moreno og Marie Carmen Koppel fortolkede klassiske jazzstandards og popsange, the jazzy way. Danmarks ’big band man’ Ole Kock Hansen og hans A Very Big Band og The BigBand and The Vocals sluttede festivalen af i Prøvehallen, hvor det hele begyndte for fire år siden.

Det vil tage ca. en uge, før billetsalget er opgjort, men det er allerede nu tydeligt, at Copenhagen Jazz Festivals forsinkede program desværre har haft en negativ effekt på Valby Summer Jazz’s billetsalg i år.