Benjamin Koppel & Thommy Andersson

”Komposition er frossen improvisation” sagde Igor Stravinsky, en af det 20. århundredes største komponister. Men i hænderne på musikere i verdensklasse kan improvisation også danne en slags komposition ’på stedet’. Dette opstår når musikerne selv både er komponister og virtuoser på deres instrumenter.
Som på duoalbummet THE SUDDENNESS OF INVENTIVITY med den danske saxofonist Benjamin Koppel og den svenske bassist Thommy Andersson, som udkommer den 14.3.2011.

Både Koppel og Andersson har komponeret og arrangeret værker til alle slags ensembler: big bands, symfoniorkester, sinfoniettaer, stryge- og blæseensembler mm. De er desuden virtuoser på hver deres instrumenter; Koppel på saxofonen, Andersson på bas. Læg dertil deres mere end tiårige musikalske venskab, som har resulteret i syv Cd’er og et hav af koncerter – og den mest naturlige og oplagte scene er sat for et musikalsk duosammenspil som på denne udgivelse, der rummer tolv improvisationer for saxofon og bas.

På Cd’en fører Koppel og Anderssons kendskab til hinandens spontane og instinktive valg i musikken, lytteren ind i et landskab, hvor musikken er komponeret, formet og opfundet i det øjeblik den opstod. Hvilket er præcis, hvad der skete, da dette album blev optaget en snedækket decemberaften i København i 2010 efter en anden optagesession var afsluttet. De øvrige musikere forlod studiet, og Koppel og Andersson der i årevis har havde talt om at lave en duoalbum (efter at have spillet en lang række duokoncerter sammen), gik i optageboksen igen, dog efter at have sat et meget let dogme op for optagelsen: De ville ikke på nogen måde aftale hvad de ville spille, før de bad lydteknikkeren trykke på record-knappen.

Dogmereglen betød, at ingen allerede kendte sange, faste temaer eller melodier var tilladt, kun helt frisk, nyimproviseret musik. Og resultatet er aldeles fantastisk 40 minutters uforstyrret smuk musik, fuldt improviserede fra begyndelsen til slutningen, en ærlig og autentisk skildring af en musikalsk situation og et musikalsk venskab på et sjældent højt niveau.

Koppel har allerede udgivet en improviseret duo-Cd med den store amerikanske pianist Kenny Werner, som også er Koppels faste samarbejdspartner – deres udgivelse WALDEN (august 2009) inspireret af det amerikanske litterære hovedværk ”Walden, or life in the Woods” (1854) af den sociale reformator, filosof og naturforsker Henry David Thoreau. Her opfører Koppel og Werner ni improviserede musikstykker og skaber ud af dem en melodisk og lyrisk sangcyklus af jazzfortolkning.

Ligeledes skaber Koppel og Andersson gennem en slags improviseret leg, eller blot lyst til at udforske det ukendte, tolv improvisationer, drevet af overvældende opfindsomhed. THE SUDDENNESS OF INVENTIVITY er et album som tegner et billede af improvisationens pludselighed – der hvor det pludselige bliver en komplet og varig kunstnerisk præstation der helt udvisker grænsen mellem komposition og improvisation og blot gør nuet i musikken til det vigtige.

Køb dem i Webshoppen

iTunes
Spotify

Booking kontakt:
Mathilde Lunderskov
Mail: booking@cowbellmusic.dk
Mobil: +45 2575 0295
Office: +45 7026 0807